Voluntariat

Despre:

În România, Legea nr.339 din 17 iulie 2006 dă următoarea definiție: [1] "Voluntariatul este activitatea de interes public desfășurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contra prestație materială; activitatea de interes public este activitatea desfășurată în domenii cum sunt: asistență și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar și altele asemenea."

În prezent (aprilie 2014) o noua lege a voluntariatului așteaptă votul Parlamentului României. Principalele reglementari ale inițiative legislative sunt:

• reglementarea obligatorie a relatiei dintre voluntar si organizatia gazda printr-un contract cadru in forma scrisa, inregistrat in evidenta organizatiei gazda;
  • recunoasterea voluntariatului ca experienta profesionala;
  • acordarea de catre organizatia gazda a unui certificate de competente dobandite prin voluntariat.

De ce voluntar?

Voluntariatul are cel mai mare beneficiu: te responsabilizează, te face om! Dacă nu eşti responsabil, nu poţi face voluntariat de calitate.

“Voluntarii nu sunt plătiţi nu pentru că nu au nicio valoare, ci pentru că sunt de nepreţuit.” (Sherry Anderson).

Ce nu ştii despre voluntariat este că te vei simţi răsplătit cu sentimentul de satisfacţie al timpului şi eforturilor pe care le-ai depus. Voluntariatul este un mod bun să: cunoşti persoane noi, să stăpâneşti mai bine abilităţile personale, să capeţi experienţă. Nici nu trebuie să mai spunem cât de distractiv este!

Programe de voluntariat:

La Fundaţia Enable România ai multe oportunități de voluntariat. Trebuie doar să ne cunoști și să îți dorești să faci ceva care să conteze cu adevărat. Printre domeniile în care implicăm voluntari amintim: administrativ, scriere de proiecte, servicii pentru persoane cu dizabilități, servicii pentru aparținătorii persoanelor cu dizabilități, inclusiv actiități recreative, activități de socializare, campanii de sensibilizare și de fundraising.

Pentru detalii si inscrieri in programele de voluntariat:

Adresa: Iași, Str. Dorobanți 13
Coordonator departament voluntariat: Mitache Paul